DU HAR 0 GÅRDAR I DIN RESRUTT


BONDENS Egen MATFESTIVAL

Vår fjärde BONDENS EGEN MATFESTIVAL anordnades på innergården till orangeriet i Botaniska trädgården i Uppsala den sista lördagen i augusti! Som tidigare blev Matfestivalen en stor succé och vi hoppas att 2016 kommer att bli ett lika fint år men med ännu fler mathantverkare på Bondens egen Matfestival. Vi hoppas att vi kan erbjuda er, våra kunder, ett ännu rikligare utbud av lokalproducerad mat! 

Varmt välkomna till oss den sista lördagen i augusti!

 

 

Publicerad: Måndag 25 Augusti av Claudia Dillmann

BONDENS MAT I UPPLAND + BOTANISKA TRÄDGÅRDEN = SANT

2015 flyttar Bondens egen Matfestival in på första parkett i Botaniska trädgården lagom i skördetid.

Förutom en mängd av lokala ostsorter från både ko och get, kryddiga korvar och chark på nöt, gris och lamm, hittar du samksatt och nyslungad honung, bröd och bakverk bakat på lokalt mjöl, färskpressad rapsolja och säsongens nykokta sylt, saft och marmelader samt grönsaker av alla de slag.

Här kan du handla färska råvaror och delikatesser direkt från dina lokala bönder och mathantverkare. 

Även i år kommer vi att på Bondens egen Matfestival utse årets Mathantverkare i Uppland. Vinnaren ska ha verkat för att lyfta det uppländska mathantverket till nyare höjder. Gärna både sitt eget och sina kollegors mathantverk!Recept

Här nedan hittar du några av recepten från vår första Matfestival där Uppsalakocken Martin Andersson lagade mat för och med "fattiga" studenter.

Nattrimmad kyckling

Mycket smak för pengarna! Nattrimmad kyckling som räcker till 5 middagar till 1 person, lätt.

Recepten är för 1 pers men en regel är att smaka maten ofta för att komma fram till bäst resultat, så smaka, smaka och smaka på maten du lagar… Ett litet tips är att läsa igenom receptet en gång innan du börjar laga mat så att du är förbered och har en liten plan där "inne". Mina rätter är hellre aldrig några pretto rätter utan när det är gott då är det gott och så kör vi på det! / Martin
Först så får vi börja med att tillaga vår hela kyckling och sen använder vi olika detaljer till de olika rätterna.

1 stor kyckling (från en gård nära dig)
4 liter vatten
2 dl salt
1 dl honung
Kallpressad rapsolja
2 citroner
20 gräslöksstårn
1 chili
Kyckling (ugn 140grader)


Gör så här: Koka upp vatten och salt så att saltet löser sig. Kyl och när lagen är kall så lägg i kycklingen och låt den stå i kylen i 6 timmar. Ta upp kycklingen ur lagen och torka den så den blir torr. Lägg kycklingen i en ugnsform, salta och svartpeppra kycklingen samt gnid in kycklingen med honungen och lite rapsolja, riv zesten från citronerna och lägg det åt sidan, dela en av citronerna och tryck in dem i kycklingen. Släng in kycklingen i ugnen och ta ut den när den har innertemperatur på 72 grader eller kolla när du skär i den tjockaste delen på kycklingen att vätskan som rinner ut är klar. Låt kycklingen svalna lite. Fin strimla gräslöken, kärna ur och finhacka chilin. Och strössla över gräslöken, chilin och citronzesten över hela kycklingen så det blir fint fördelat.
Stycka sen ut de båda kycklingbrösten, klubborna och vingarna. Plocka sen köttet som kan finnas kvar på skrovet så att inget går till spillo. Spar allt!

Dillstekt kycklingbröst med blomkålskräm, curry rostad blomkål och äpple

1 kycklingbröst från vår färdig stekta kyckling
6 dillstjälkar med rikligt med dill på
1 blomkålshuvud
2 goda äpplen
½ msk curry
½ citron
Flingsalt och svartpeppar
Kallpressad rapsolja


Gör så här: Skär ner blomkålen i små buketter och koka hälften av blomkålen i saltat vatten (vattnet ska smaka som en kallsup på västkusten), koka blomkålen till den är mjuk och mixa den sen med stavmixer tills blomkålen blir helt slät, späd eventuellt med kokvattnet, salta och peppra. Hacka äpplet i fina klyftor och stek på äpplet och de resterande blomkålsbuketterna i lite rapsolja i en panna och pudra över curryn, salta och peppra samt smaka av med lite citron juice. Hacka dillen. Stek på vårt fina kycklingbröst i en panna med lite rapsolja så det får fin färg runt om hela och blir varm. Släng på dillen när kycklingen börjar bli klar. Servera alltsammans på en snygg tallrik med blomkålskrämen i botten, kycklingen på och toppa med den currystekta blomkålen och äpplet.