DU HAR 0 GÅRDAR I DIN RESRUTT
Tillbaka

Säby Gård

Kallpressad rapsolja från Stockholms skärgård 

Från Säby Gård på Ingarö, som drivs av paret Mikael och Åsa kommer en kallpressad höst och vårrapsolja gjord på deras egenodlade raps. Rapsen som används växer på böljande, gula fält runt om på Ingarö och Värmdölandet.
Fröet kallpressas skonsamt på gårdens rapspresseri utan tillsatser och det ger en
naturlig gyllengul olja med mild blommig och nötig smak.
Mikael är tredje generationens bonde på gården – Att kunna vara med under hela processen från sådd till flaska är något vi är väldigt glada och stolta över, ett riktigt svenskt småskaligt mathantverk. Välkomna till oss, hälsningar Micke och Åsa!

På Säby odlar vi också potatis som vi säljer på gården och på marknader och under september har vi vårt populära självplock.
Vi har även försäljning av djurfoder - Havre, svarthavre och korn.
Vi tar också emot hästgödsel som vi sprider på åkrarna.

Sommartid öppnar vi upp vår gårdsloppis och butik på höskulen! Här kan ni hitta allt mellan himmel och jord...färskpotatis, rapsolja och gåbortpresenten! 

Lite mer om vår raps på gården  

Raps är en ettårig oljeväxt med karakteristiskt gula blommor, nära besläktad med kålväxter. Raps finns i två varianter:
Vårraps - Sår vi på våren och skördar samma år på hösten.
Höstraps-  Sår vi på hösten (aug - okt) denna övervintrar och skördas året efter på hösten.

Hos oss på Ingarö blommar båda i början av sommaren med ca 3-4 veckors mellanrum och mognar för skörd till sensommaren, höstrapsen i slutet av augusti och vårrapsen i slutet av september.

När man säger att en rapsolja är kallpressad innebär det att temperaturen vid pressningen har legat mellan 30-45 grader. Rapsfröna pressas mekaniskt sönder i en press på ett mycket skonsamt sätt och det är där värmen uppstår naturligt av friktionen. På så sätt bevaras mer av smakerna, vitaminerna och antioxidanterna i oljan.

För att pressa fram en liter olja krävs cirka tre kilo frö och det här är en tidskrävande process. 

Efter pressning ska rapsoljan renas, och det gör vi genom att sedimentera i flera steg, från tank till tank sedan får oljan stå orörd i ett kärl medan de fasta partiklarna sakta faller till botten.

Det tar ca 4-5 veckor innan oljan är klar att tappas på flaska.

Våra rapsoljor smakar olika från år till år och det beror på väder och vind, jordmån på den åker vi sår och vilken frösort vi väljer. Därför är det alltid bra att provsmaka oljan innan den används i matlagningen eftersom de är så olika, en smakar mer nötigt än den andra och en har mer gröna smaker.  

Åsa och Micke Säby Gård, Ingarö.
 


 

Länk till visa på större karta >>
Lägg till i min resrutt >>

Säby Gård
Åsa Levén
Lilla Barnviksvägen
13465 INGARÖ
asa@sabygardingaro.se

0705797744
www.sabygardingaro.se