DU HAR 0 GÅRDAR I DIN RESRUTT
Tillbaka

Vansjö Ekokött

"Jag vill att det här ska leva vidare. Vi är här så kort tid och vi måste förvalta det vi har fått för att lämna över det till nästa generation."

Allt började med familjens stora miljöengagemang. Hillevi Bohlin som är uppvuxen på gården, reagerade på att sjön Vansjön i närheten sakta växte igen. Med omställningen av jordbruket försvann korna som tidigare betat vid sjökanten. Samtidigt försvann de viktiga strandängarna och vattnet från land rann rakt ut i sjön genom den försumpade strandkanten och tog med sig näringsämnen och allt.

Detta resulterade i att familjen skaffade kor. De ville återskapa den "blå bård" som fungerar som en barnkammare för fiskar, fåglar och mikroorganismer och som ett reningsverk för sjön. "Korna jobbar för närmiljön med sina mular", säger Hillevi. Hon lagar en köttgryta och kan berätta en historia om det djur köttet kommer ifrån. Hillevi har hundra procent kontroll på vad djuret har ätit och hur det har levt. "Vi har ansvar för att ta hand om våra djur om vi vill äta kött. Djuret ska vara omsorgsfult skött ända till slutet tycker jag. Då får du ett bra kött också på köpet."

Här hittar du: Ekologiskt kött från djur som betat på strandängarna runt Vansjön. Gård med unikt ekologiskt system med sjöängar och historiska betesmarker med lämningar från järnåldern. Besök endast efter överenskommelse.

Vansjö ekokött är medlem i Upplandsbondens ek för. www.upplandsbondens.se

Länk till visa på större karta >>
Lägg till i min resrutt >>

Vansjö Ekokött
Hillevi och Lars-Erik Bohlin
Vansjö 155
744 91 Heby
hillevi@vansjo.se
070-524 30 28
070-524 30 28
www.vansjo.se